HET REGELWERK VOOR EEN EXPAT


Bij het werk van een expat komt veel kijken. Als je wordt uitgezonden door het bedrijf naar het buitenland moet er veel geregeld worden. HCMSNV.(Human Capital Management Solutions) regelt uw zaken van top tot teen. Werkvergunning, huis, auto, ander officieel papierwerk, daar heb je als expat zelf geen tijd voor. Je wilt als expat het liefst zo snel mogelijk gesettled zijn om je werk naar behoren te kunnen doen. Bovendien vergaat het reilen en zeilen van de formaliteiten en procedures in het buitenland ook heel anders dan in het thuisland.

Operation manager HCMSNV. Sanjay Debipersad: ”We hebben veel expats in ons klantenbestand waarmee we zaken doen. Afkomstig van over de hele wereld. We regelen alle faciliteiten voor hen, werkgerelateerd en privé. Dus van het regelen van een werkvergunning tot aan de gewenste huisvesting. Wat ze willen, kunnen ze krijgen. Soms voldoet bijvoorbeeld een huis niet helemaal. Dan gaan wij direct op zoek naar een nieuw onderkomen met wel de vereisten. Vanwege de complexiteit van bepaalde formaliteiten, streven we ernaar alle belangrijke zaken die nodig zijn om in Suriname te kunnen werken, binnen drie weken rond te hebben.”

Het leven van een expat is er één die van beide partijen veel verlangt: van de expat zelf en die van de werkgever. De expat moet zich aanpassen aan de cultuur van het land waar hij gaat werken. En het bedrijf dat hem uitzendt wil het maximale rendement waarvoor hij wordt uitgezonden. Dat kan alleen gehaald worden als alles rondom de expat optimaal is zoals woon-werk-ontspanning. HCMS N.V. is het bedrijf in Suriname dat het belang van de expat zo goed mogelijk behartigt.

Leuk versus minder leuk

Het leven van een expat kent veel voordelen. Het is een groot avontuur dat je aangaat. Je leert een nieuw land, volk en cultuur ontdekken. Ook het eten is meestal niet hezelfde als thuis. En daarbij speelt het (zonnige) klimaat een belangrijke rol. Als je als expat de wereld over gaat, zijn de faciliteiten vaak goed geregeld. Salaris, huisvesting, eventueel auto (met chauffeur). Een paar jaar buitenland doet het goed op het CV. Bovendien versterkt het in sommige posities je carrièremogelijkheden. Natuurlijk kleven er ook wat nadelen aan. Want zo ver van huis kun je niet meer even snel je vrienden of familie bezoeken. In sommige landen woon je op een compound (gesloten beschermde gemeenschap) wat je vrijheid enigzins beperkt. In Suriname zijn er niet veel compounds. Hebben de meeste huizen dievenijzer voor de ramen. En is de veiligheid relatief.